Edukacija

Ne prekidaj lanac – Tehnika za fokus

March 18, 2020

Našu pažnju stalno nešto odvlači.

Vrlo je verovatno da dok čitaš ovo, tvoje misli su već spakovale kofere i krenule na drugu stranu.
Vrati se.

Par dana pre pisanja ovog teksta sam naišla na podatak da su istraživanja pokazala da je u 2000. godini prosečan raspon pažnje bio 12 sekundi, a da je to do 2015. palo na samo 8 (što je za sekundu kraće od pažnje zlatne ribice).
Čekaj, imamo pažnju manju od zlatne ribice?!

Što bi se reklo – ‘kakve su nam misli, život nam je sjajan’.

Srećom, fokus je kao mišić, ako ga vežbamo ojačaće, a ako ga zapostavimo atrofiraće. Vrlo jednostavno.
Jedna od najboljih tehnika za dugoročnu fokusiranost je tehnika pod nazivom ”Don’t break the chain” (Nemoj prekinuti lanac).
Autor ove tehnike Jerry Seinfeld (poznati komičar) je rekao da se u ovoj tehnici krije tajna njegove produktivnosti (”Najbolji način da pišeš dobre viceve jeste da ih pišeš svakog dana” rekao je Jerry).

Tehnika je veoma jednostavna I za nju su vam potrebni kalendar (idealno je da se radi o godišnjem kalendaru) i marker ili obična hemijska olovka. Odlučite kojem projektu/aktivnosti/oblasti želite da se posvetite.
Na vrhu kalendara napišete o kojoj se aktivnosti radi i odmah tog dana se time bavite. Kada se taj dan završi markerom ga precrtajte.
I tako svakog narednog dana sve dok ne dodjete do dana br. 100 ili dok ne postignete zacrtano.
Kako vreme bude prolazilo a lanac rastao, biće vam sve teže i teže da ga prekinete i sama tehnika će vas držati na željenom kursu pa će vam biti lakše da se posvetite svom cilju, čak I kada vam nije do toga.
Urađeno nesavršeno je bolje od neurađeno savršeno, zar ne?

Ova tehnika je sjajan alat i za ostvarivanje ciljeva, jer nije jedna velika akcija ono što nas vodi tamo gde želimo da budemo, već kontinuirana posvećenost iz dana u dan.
Doslednost je recept za rezultat.
Započnite svoj lanac već danas i ne prekidajte ga.

#neprekidajlanac

You Might Also Like